De Franse president François Hollande is door zijn tijdelijk afgetreden premier Manuel Valls voor het blok gezet: vasthouden aan de strengere koers om de Franse staatsfinanciën op orde te krijgen, of toegeven aan de linkervleugel van de Franse socialistische partij.

Eén van de redenen dat president Hollande weinig slagvaardig oogt bij de economische problemen die zich opstapelen voor Frankrijk, is de interne factiestrijd binnen zijn Parti Socialiste. Belangrijkste spelers in dit veld zijn de als relatief ‘rechts’ bekend staande premier Manuel Valls, en de meer links georiënteerde minister van economie Arnaud Montebourg.

Laatstgenoemde haalde dit weekend onverholen uit naar de economische koers die Valls heeft ingezet, gericht op het op orde krijgen van de Franse staatsfinanciën. In de ogen van Valls is Montebourg hiermee te ver gegaan. Volgens de krant Le Parisien heeft Valls Hollande voor het blok gezet en heeft hij de president voorgehouden “Het is hij of ik”.

Lakmoestest voor Hollande

Valls heeft maandag het ontslag van zijn regering aangeboden. Hij wil dinsdag de nieuwe regeringsploeg presenteren ,,overeenkomstig de richting die de president voor ons land heeft bepaald”, liet het bureau van Hollande weten. Grote vraag daarbij is of Valls daarbij de steun van Hollande krijg om Montebourg te wippen.

De regering onder leiding van Valls zat er nog geen half jaar. Hollande is volgens de peilingen de minst populaire president van Frankrijk sinds de oprichting van de Vijfde Republiek in 1958.

Ook de populariteit van Valls is tot een dieptepunt gedaald. Hij werd premier, nadat de regerende socialisten een zware nederlaag hadden geleden bij lokale verkiezingen. Bij de Europese verkiezingen eind mei verging het de socialisten niet veel beter.

Strijd over economisch beleid

Zondag drong de linkse minister van Economische Zaken, Arnaud Montebourg, aan op een ander economisch beleid. De afgelopen twee kwartalen is de Franse economie niet gegroeid. Montebourg kritiseerde het bezuinigingsbeleid en de ,,obsessie'' van de Duitse regering voor het terugbrengen van het tekort op de overheidsbegroting tot 3 procent van het bruto nationaal product.

Minister Benoît Hamon van Onderwijs sloot zich bij die kritiek aan. ,,De Duitse bondskanselier Merkel kan niet langer de enige zijn die de koers van Europa vaststelt'', zei Hamon. Merkel dient volgens hem ,,haar persoonlijke belangen, niet die van Europa'', voegde hij eraan toe.

Een andere minister, Thierry Mandon van Staatshervorming, zei daarentegen dat Montebourg "en beetje verder is gegaan dan we graag zouden zien. Een minister heeft weinig te winnen met zulke opmerkingen".

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl